“Златна роза” с нова статуетка по случай 40-ия юбилей на фестивала

Тази година, освен новата визуална идентичност на фестивала, на церемонията по награждаване ще връчим статуетка с чисто нов, красив и метафоричен облик.

Създател на модела е Nadia Rozeva от Nadia Rozeva ART Medals – скулптор, бижутер, куратор, сътрудник на списание The MEDAL на Британската медална асоциация. Има няколко самостоятелни изложби в САЩ , Япония и България, както и множество участия в групови изложби в България, САЩ, Канада, Франция, Обединеното кралство, Португалия, Япония, Финландия и др.

За новата статуетка Розева разказва: “Златната роза е най-красивата от розите, може би защото не съществува в действителност, но присъства с идеята и огромното желание да се достигне до нея, да бъде притежавана. Така тя се превъща и в символ на успеха, на изкачването към върха, измерение на най-красивото. За мен това е и красивата жена в българските народни приказки и фолклор. На пръв поглед банална асоциация, която в контекста на фестивала за българско кино “Златна роза” асоциирах с музата, която съпътства хората на киното в творческия процес и развява артистично коси, които напомнят за красиво цвете.

Един завършен, обобщен образ на успеха, който носи в себе си нежността на розата и златото като постижение, а не като самоцел. Образ, в който съпротивата на вятъра показва и посоката, водейки след себе си тези, които са намерили пътя.”