Жури

Пълнометражно кино

Александър Донев

Председател

Александър Донев е киноисторик, продуцент и дистрибутор. Занимава се активно с изследвания в областта на историята и социлогията на киното, теорията на филмовата индустрия.

Професионалният му път се преплита и с преподавателската дейност – от 1994 г. е лектор в катедрата “Кинознание и кинодраматургия” към НАТФИЗ. Извън академичната област е режисьор и сценарист. Членува в Европейската филмова академия, Съюза на българските филмови дейци, Съюза на българските журналисти.

Носител е на наградата на Българската филмова академия и е номиниран за Наградата на София за режисурата на филма „Поетът Иван Пейчев – един невероятен гладиатор“. От 2009 г. до 2010 г. заема длъжността изпълнителен директор на ИА “Национален филмов център”.

Анна Гъргич

Филмов историк и изследовател на балканско кино

Ана Гъргич е филмов учен, специалист по балканско и източноевропейско кино. Притежава докторска степен по филмови изследвания от университета Сейнт Андон в Шотландия. Работи във филмовата индустрия в продължение на години, като кариерата ѝ стартира на снимачната площадка на известния телевизионен сериал по HBO – Rome.

Президент е на хърватската културна асоциация “Балкански културен център”, където съорганизира пътуваща програма за филмова грамотност – “The 5C Project”. Нейни филмови репортажи и рецензии могат да бъдат намерени в известни платформи като “East European Film Bulletin” – онлайн списанието за източноевропейско кино.

Блерта Башоли

Блерта Башоли

Режисьор

Блерта Башоли е писател, режисьор и продуцент. Напуска родната си страна Косово, за следва кинорежисура в Нюйоркския университет. Завръща се с редица международни отличия за късометражните ѝ филми.

Дебютният ѝ игрален филм “Кошерът” (2021) е първият проект в историята на международния фестивал за игрално кино Sundance (Сънданс), който печели едновременно Голямата награда на журито, Наградата за най-добър режисьор и Наградата на публиката.

Башоли е първият режисьор от Косово, включен в списъка за Оскар в категория за най-добър международен игрален филм, което ѝ носи популярност в кино средите.

Майя Виткова-Косев

Режисьор

Майя Виткова-Косев работи като асистент-режисьор, кастинг директор и като изпълнителен продуцент за над двадесет национални и международни продукции, сред които „Eastern Delight“ на BBC с Майкъл Пейлин (член на легендарната комедийна група Монти Пайтън), преди да започне да работи независимо.

Сред значимите ѝ творчески проекти са филмовите заглавия “Източни пиеси” на Камен Калев,, на който е изпълнителен продуцент и първият игрален български филм в конкурсните програми на Сънданс и Ротердам – “Виктория”, сред най-добрите филми за 2016-а година според списание The New Yorker, което пише: “Това е един от великите скорошни филми на жена за жени и извежда Майя Виткова в челните редици на съвременните режисьори”.

Илко Ганев

Режисьор, сценарист, изследовател на изкуствата

Илко Ганев е доктор по театрознание към Института за изследване на изкуствата при БАН. През 2018 г. участва в обучителната програма за мениджъри и продуценти в културата VIVISECTION, която се провежда в рамките на Международния театрален фестивал БИТЕФ в Белград, Сърбия.

Работи в експертния екип на Съюза на артистите в България, а от 2020 г. е част от Творческия съвет на Столичната община. Участва като режисьор и сценарист в реализацията на документалния филм „Поглед към себе си“, посветен на актьорската професия. Автор и режисьор е на част от видео поредицата „Преоткрий България“, „Варна, която обичам“ и „Моят Пловдив“ с участието на актьори, които популяризират забележителностите в България.

Късометражно кино

Ингеборг Братоева-Даракчиева

Председател на журито

Ингеборг Братоева е филмов критик и историк. Професор е в сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата при БАН и гост-преподавател в Софийски университет. Автор е на книгите „Българско игрално кино от „Калин Орелът“ до „Мисия „Лондон“, „Европейско кино – глобално и локално“, номинирани за Награда на Българската филмова академия през 2013 г.

Братоева е член на Експертния съвет по проблемите на аудиовизията към Централно-европейската инициатива на Европейската комисия. Експерт е в национални комисии за игрално, документално и анимационни кино към Национален филмов център и Българска национална телевизия.

Силвия Недкова

Силвия Недкова

Журналист

Силвия Недкова е работила като журналист за вестниците „Експрес“, „Континент“, „Новинар“. Автор е на публицистични материали в списанията „Съвременник“, „Артизанин“ и „Жената днес“; във вестниците „Сега“, „Литературен вестник“ и „К“.

Редовен автор в сайтовете „Артакция“, „Всичко за книгите“, „Клуб Z”. В момента работи като редактор в сайта „Площад Славейков“. Силвия Недкова е още литературен критик и редактор на художествена и нехудожествена литература.

Мартин Негрев

Мартин Негрев

Режисьор

Мартин Негрев учи кино- и телевизионна режисура в майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров. Участва в аудио-визуални проекти като уебсериали, видеоклипове, сериали, тв предавания и филми. Има опит като режисьор, асистент-режисьор, директор на продукция, организатор.

Дебютният му късометражен филм „Посещението“ е селектиран за фестивала „Златна роза“ през 2017 г., а през 2021 г. „Магаре“ получи голямата награда за най-добър късометражен филм.