Жури

Пълнометражно кино

Дина Йорданова

Дина Йорданова е професор по история на световното кино в Университета Сейнт Андрюс в Шотландия. Преподавала е и в Канада, Съединените Щати, Хонг Конг и Пекин. Специалист по киното на Източна Европа, Балканите, Европа и Азия. Публикувала е и книги посветени на историята на филмовите фестивали.

Била е член на журитата на редица фестивали, включително в Бусан (Южна Корея), Ямагата (Япония), Солун (Гърция), Сале (Мароко), Фаджр (Иран), ИДФА (Холандия) и други. През 2023 участва на фестивалите в Сараево, Талин, и на Фестивала на балканското кино в Рим.

Зорница София

Зорница София е магистър по изящни изкуства, специалност живопис. Тя е сценарист, режисьор и продуцент на 4 игрални и 2 документални филма, режисьор е на 7 тв сериала, поставяла е театрално представление и опера. Филмите ѝ са награждавани или селектирани в конкурсите на фестивали като Гоа, Варшава, Шанхай, Кайро, Сараево, Мар дел Плата, Пусан, Москва.

Два пъти печели и голямата награда на фестивала “Златна Роза” – с “Мила от Марс” и с “Майка”, два от филмите ѝ са  бокс офис хитове, а два са селектирани като българско предложение за наградите на Академията. Тя е член на Европейската филмова академия и често води кино работилници в България и чужбина.

Марин Марчевски

Марин Марчевски е режисьор на документални филми, както и за период от над 20 години – преподавател по режисура и ръководител на режисьорския факултет на Немската филмова и телевизионна академия в Берлин (DFFB).

От 2012 до 2014 е директор на българския Национален филмов център, а през следващите години е професор по режисура и изпълнителен директор на основаната от известния унгарски режисьор Бела Тар Международна филмова академия в Сараево.

Нана Джорджадзе

Нана Джорджадзе е сред водещите имена в историята на грузинското кино. В родния си град Тбилиси завършва архитектура, а през 1974 г. решава да се отдаде на страстта си към киното и се дипломира като режисьор. На снимачната площадка тя може всичко – сценарист, художник, актриса, но най-вече предпочита да създава филми. През 1987 г. получава „Златна камера” в Кан за „Робинзониада, или моят английски дядо„.

През 1992 г. е член на журито, а през 1997 г. оценява филмовите заглавия на фестивала във Венеция. През същата година нейният „1001 рецепти на влюбения готвач“ е номиниран за Оскар за най-добър чуждоезичен филм. През 2015 г. Нана Джорджадзе беше удостоена с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство.

Стефан Вълдобрев

Стефан Вълдобрев е български актьор, композитор, автор и изпълнител на песни, както и филмов режисьор. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ и специализира кинорежисура във Филмовата академия ФАМУ, Прага. Има издадени дванайсет албума, композирал е музиката за множество филми и театрални представления, изиграл е солиден брой роли в театъра и киното.

Сред по-значимите му филми като актьор са: „Изпепеляване“ (“Златна роза”2004 за най-добра мъжка роля), „Стъклената река“, „Миграцията на паламуда“, „Потъването на Созопол“, “Далече от брега” (награда за най-добра поддържаща роля, FUSION 2019) и много др. Режисьор е на тв спектакъла “100 години Тодор Колев” и на документалния филм “Манчестър Юнайтед от Свищов”.

Късометражно кино

Мариана Христова

Мариана Христова е български филмов критик, журналист и куратор с подчертан интерес към киното от Балканите и Източна Европа, експерименталното, любителско и некомерсиално кино, както и към филмовата архивистика. Тя е редовен сътрудник на Cineuropa, Talking Shorts, Klassiki Journal, Българско кино общество и Списание Кино, носител е на наградата на филмовата критика на балканския филмов сайт Altcine.com, член на FIPRESCI.

Като куратор сътрудничи на Архива за експериментално кино Xcèntric в Барселона и Каталунската Филмотека. От 2016 г. е редовен сътрудник на индекса за филмови издания (P.I.P. Project) към Международната федерация на филмовите архиви (FIAF), където отговаря за балкански издания.

Антония Милчева

Антония Милчева е завършила кинорежисура в Нов български университет. Защитила е дисертационен труд на тема „Игралните филми на Рангел Вълчанов – трансформации на автентичността“ с научен ръководител Георги Дюлгеров. Преподава в НБУ.

Сценарист и режисьор е на няколко късометражни филма: „Линда“, „Гинка“ (наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на София Филм Фест 2015), Zvuk Lampasa (награда за най-добър късометражен филм на фестивала „Първи кадър“ в Сараево, 2017 г.), „Крило на дракон“, „Празник“ („Златна роза“ за най-добър късометражен филм, 2022 г.). В момента работи над игралния си дебют.

Христо Христозов

Христо Христозов работи като културен и бизнес консултант в областта на лидерството, както и в сферата на киното и културния мениджмънт. През 2011 г. той се присъединява към екипа на София Филм Фест. От началото на 2017 (с 2-годишно прекъсване) е програмен директор на Дома на киното и работи по осъвременяване на програмата и атмосферата на киното, без да жертва автентичния му дух.

Освен това управлява малка компания за разпространение на арт филми, той е и програмен мениджър на фестивали, сред които e форумът за документално кино за изкуство Master of Art.