Страхиня

Сърбия/Франция/Люксембург/България/Литва |
2021 |
92 мин.

Сценарий: Стефан Арсениевич, Божан Вулетич, Николас Дюкрей
Режисьор: Стефан Арсениевич
Оператор: Йелена Станкович
Музика: Мартинас Бялобжескис

С участието на: Ибрахим Кома, Нанси Менсах-Офей, Максим Халил, Рами Фарах, Небойша Дугалич

Продукция: Арт енд Попкорн, Сърбия – Мирослав Могорович
Копродукция: Ле Филмс Фове, Люксембург, Сърпрайз Алей, Франция, Чучков брадърс, България

С подкрепата на: Националния филмов център, Евроимаж, Филмов център Сърбия, Сръбски филмов стимул, Филмов фонд Люксембург, Литовски филмов център, Подкрепа на световното кино на CNC и МЕДИА Творческа Европа

Страхиня и неговата съпруга Абабио напускат Гана с мечта за по-добър живот в Европа. Вместо да стигнат до Западната част на континента, те са депортирани обратно в Сърбия. Страхиня започва да гради кариера, докато Абабио е неспособна да изпълни амбициите си, което я кара да се чувства все по-разочарована.

Когато един ден тя изчезва, Страхиня тръгва да я търси. Кристално ясна, човешка история за нуждата да намериш своето място в света. Това е и приказка за любовта, най-дълбокото признание, което може да бъде в същото време и най-болезненото.

Фестивали и награди:

  • Кристален глобус за най-добър филм – Карлови Вари МКФ 2021
  • най-добър режисьор – КинеНова МКФ 2022.

Стефан Арсениевич е роден през 1977 г. Учи философия и е работил като журналист. Дипломира се към факултета за Драматични изкуства във Белград, департамент Филмова и телевизионна режисура. Получил е над 30 международни признания за десетте си късометражни филма, включително „Златна мечка“, награда за европейски филм и номинация за „Оскар“ за филма си „Torzija“.

През 2008 г., печели награда на МКФ София Филм Фест за най-добър режисьор с филма си „Любов и други престъпления“. През 2021 г. година печели голямата награда на МКФ Карлови Вари за филма си „Страхиня“.