ВОЙНАТА НА БУКВИТЕ (Сериал 12 еп. х 54 мин.)

България |
2023 |
54 мин.

Сценарий: Теодора Маркова, Невена Кертова, Георги Иванов, по романа на Людмила Филипова
Режисьор: Виктор Чучков, Зоран Петровски
Оператор: Борис Славков
Музика: Виктор Стоянов

С участието на: Теодора Духовникова, Захари Бахаров, Деян Донков, Даниел Върбанов, Ненчо Костов, Климентина Фърцова, Валентин Танев, Даниел Рашев, Йордан Ръсин, Явор Гънчев, Иван Иванов, Борислав Чучков и др.

Продукция: Българска национална телевизия, Изп. продуцент Мидуест – Габриел Георгиев

С подкрепата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“

Х-ти век. Могъщата държава България е обвита в тайна, която може да разклати основите на християнството. Сюжетът разказва за последните дни на цар Симеон Велики и месеците след смъртта му. Най-малкият му син Баян търси тайната на изгубените древни български букви във времена на политически интриги, битки за надмощие и опити за спасяване на мира между Преслав и Константинопол. Българското могъщество е изправено пред изпитание, когато княз Баян се среща с внучката на византийския император – принцеса Мария. Изпъкват още няколко ключови персонажа, способни да променят хода на събитията…

Виктор Чучков е кино- и телевизионен режисьор, актьор, продуцент и сценарист. Продуцирал е успешни филми като “Снимка с Юки”, “18% Сиво” и “Шекспир като улично куче”. Режисьор е на епизоди от “Пътят на честта” и “Войната на Буквите”, както и на пълнометражните филми “18% Сиво” и “Тилт”.

Зоран Петровски е режисьор, участвал в доста от най-успешните български телевизионни сериали през последните 15 години. Режисирал е множество епизоди от сериали като: „Стъклен дом”, „Революция Z”, „Пътят на честта” и има световен успех с „Под прикритие”.